امروزه برای حفظ امنیت خودرو، مدیریت ناوگان حمل و نقل و همچنین بهبود و نگهداری آن، می‌توان از دستگاه ردیاب استفاده کرد. از مهمترین قابلیت های دستگاه ردیاب می‌توان به کنترل رفتار راننده و تردد خودرو اشاره کرد. خودروهای سنگین با توجه به حساسیت و هزینه تعمیر و نگهداری بالا، نیاز به کنترل بیشتری دارند. با توجه به پیشرفت های کنونی و شرایط کاری، موارد بسیاری از اجاره خودروهای سنگین وجود دارد.

این شرایط نیاز به امکان کنترل تردد خودرو را صد چندان می‌کند. با استفاده از دستگاه های جی پی اس خودرو می‌توان بدون نیاز به حضور فیزیکی، از راه دور خودرو را چک کرد و با توجه به مدل و برند دستگاه، اطلاعات بیشتری از خودرو دریافت نمود. با اجرای این طرح کنترلی و نظارتی با اطمینان بیشتری می‌توان تجارت کرد. با توجه به امکان ترددهای بین المللی، قابلیت ردیابی کامیون و وسایط نقلیه از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این میان امنیت بار و وسیله نقلیه از یک سو و جلوگیری از قاچاق کالا و سوخت از سوی دیگر مورد توجه می‌باشد. از آنجائیکه اختلاف قیمت سوخت در بین کشورهای همسایه مبلغ قابل توجهی می‌باشد، لذا بحث قاچاق سوخت در میان ترانزیت های بین المللی پر رنگ تر است. بهترین راهکار مراقبتی ردیابی کامیون و کنترل قاچاق سوخت می‌باشد. اینکار با استفاده از نصب GPS بر روی وسیله نقلیه و کنترل مسیر تردد، مکان و مدت زمان توقفات و وزن خودرو قابل انجام است.

نحوه عملکرد ردیاب کامیون

برای کنترل شرایط خودرو از راه دور، بایستی سخت افزار جی پی اس بر روی خودرو نصب شود. در ردیابی کامیون، اطلاعات مربوط به وسیله نقلیه، پس از آماده سازی به سرور ارسال می‌گردد و کاربر می‌تواند از طریق وب، اطلاعات را مشاهده نماید. با ارسال اطلاعات به سرور امکان ذخیره‌سازی، ثبت و حفظ اطلاعات برای کاربر فراهم می‌گردد. بنابراین کاربر می‌تواند اطلاعات ذخیره شده بر روی سرور را استخراج و مورد بررسی قرار دهد. ردیابی کامیون و کنترل قاچاق سوخت دو جزء جدایی ناپذیر کنترل ناوگان حمل و نقل بین المللی بشمار می‌رود. با انجام تنظیمات مربوط به ردیابی بین المللی می‌توان جزئیات تردد خودرو را در هر نقطه از جهان مشاهده نمود.

دستگاه های جی پی اس با توجه به کارایی، انواع گوناگونی دارند. جی پی اس های شرکت طلوع آرین هوشمند تحت لیسانس اروپا بوده و علاوه بر ارسال اطلاعات اولیه‌ مانند موقعیت مکانی، سرعت مجاز و غیر مجاز، روشن و خاموش بودن خودرو قابلیت ارسال اطلاعات دیگری را دارد. این اطلاعات شامل در جا کار کردن خودرو، دمای موتور، میزان سطح سوخت، سوخت لحظه ای، وزن خودرو، وضعیت پدال های گاز و ترمز و کلاج و دمای رادیات خودرو می باشند. با مانیتور کردن وضعیت خودرو، علاوه بر اطمینان از سلامت خودرو، بار و راننده می‌توان از طریق بررسی وزن بار و توقفات خودرو، از قاچاق سوخت و کالا جلوگیری بعمل آورد. این قابلیت بر روی دستگاه های ردیاب وجود دارد که می‌توان بر روی تمام اطلاعات، هشدار تعریف کرد. اطلاع رسانی هشدارها نیز از طریق اس ام اس و ایمیل وجود دارد. از ویژگی‌های دیگر این دستگاه ها می‌توان به خاموش کردن خودرو توسط پیامک اشاره کرد. با توجه به تنوع زیاد GPS ها، اشخاصی که قصد تهیه دستگاه ردیاب دارند می‌بایست با توجه به کارایی دستگاه‌ها و نیازهای خود، اقدام به تهیه دستگاه مناسب نمایند.

قاچاق سوخت و دستگاه های GPS

در این بخش ابتدا به مشکل قاچاق سوخت در مناطق مرزی و سپس به بررسی دستگاه های موقعیت یاب و قابلیت های آن در کاهش اثرات این پدیده مخرب خواهیم پرداخت.

طی آماری که همه ساله از طریق دستگاه های اجرایی دولت منتشر می‌شود، میزان قابل توجهی سوخت از طریق استان های نزدیک به نوار مرزی به کشورهای همسایه قاچاق می‌شود. در حال حاضر قاچاق سوخت در این استان ها از طریق خودروهای سنگین انجام می‌شود. این ماشین ها با دریافت سهمیه سوخت بنزین و گازوئیل خود و عدم استفاده از آن، مازاد سوخت را به کشور های همسایه منتقل و آن را به مبالغ بسیار بالاتری نسبت به داخل کشور به فروش می‌رسانند. عوامل متعددی در این امر نقش دارند که به طور خلاصه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشکل در امرار معاش ساکنین این مناطق

  • تجارت با سوخت به عنوان کالا برای تامین مایحتاج زندگی

  • قیمت گذاری نادرست سوخت

  • عدم امکان سرمایه گذاری برای رونق کسب و کار در این مناطق

راهکارهای مقابله با قاچاق سوخت

یکی از مؤثرترین راهکارها جهت جلوگیری و کاهش قاچاق سوخت، استفاده از دستگاه های موقعیت یاب GPS می‌باشد. این دستگاه ها علاوه برداشتن قابلیت ثبت و نگهداری موقعیت مکانی ماشین ها در هر لحظه، می توانند میزان کارکرد و مسافت پیموده شده توسط وسایل نقلیه سنگین را اندازه‌گیری نمایند. می‌توان با نصب دستگاه های GPS بر روی ماشین های سنگین و محاسبه مسافت پیموده شده آن ها، میزان سوخت مصرفی را در بازه های زمانی ماهانه و سالانه محاسبه نمود. بدین ترتیب می‌توان بر اساس کارکرد به آن ها سوخت اختصاص داد. این امر می‌تواند یک مبنای دقیق برای دستگاه های اجرایی جهت اختصاص سوخت به وسایط نقلیه شوند.

برچسب‌ها:
ردیابی لحظه‌ای
جی پی اس
مدیریت ناوگان